پلمپ دفاتر 1403

تاریخ بروز رسانی مطلب :‌ 1402-08-20
اطلاعات کلی از : پلمپ دفاتر 1403
✅ مدارک :‌ آگهی ثبتی و کارت ملی
✅ مدت زمان :‌ 10 روز کاری
✅ هزینه :‌ بستگی به تعداد برگ دارد

مهلت پلمپ دفاتر 1403 حداکثر تا پایان اسفند ماه ‍‍1402 می باشد . مدارکی که برای پلمپ دفاتر 1403 نیاز دارید با توجه به نوع حقیقی یا حقوقی بودن آن متفاوت می باشد . مدارکی همچون ، کپی شناسنامه و کارت ملی ، اسکن روزنامه رسمی شرکت و تغییرات شرکت ، مهر شرکت و دفاتر مالی مربوطه . تمام افرادی که در سازمان مالیات جمهوری اسلامی ایران به ثبت رسیده اند مشمول عملیات مربوط به دریافت و ارسال پلمپ دفاتر خود به سازمان مالیات کشور می باشند ..

ما در این مطلب راهنمای کاملی از پلمپ دفاتر را در اختیارتان قرار داده ایم که اگر تمایل داشتید خودتان فرایند پلمپ دفاتر شرکت یا شخص را انجام دهید بتوانید این موضوع را به نتیجه برسانید . اما پیشنهاد می کنیم در صورتی که می خواهید هم در زمان و هم هزینه صرفه جویی کنید و در مدت زمانی کوتاه به نتیجه برسید کافیست این فرایند را به تیم ثبت صدرا بسپارید .

پلمپ دفاتر چیست ؟

پلمپ دفاتر یکی از قوانین مهم مالیاتی است که برای رصد تعاملات و تراکنش مالی موسسات، شرکت‌ها و تجار انجام می‌شود. بر اساس ماده 6 قانون تجارت ، کلیه اشخاص حقوقی و حقیقی پس از ثبت شرکت و یا ثبت نام در سامانه اداره مالیات کشور جهت اعلام هزینه ها و همچنین درآمد های خود نیاز به دریافت پلمپ دفاتر می باشند .  دفاتر پلمپ به صورت یک دفتر کل و روزنامه می باشد که برحسب کارکرد آن می تواند 50 یا 100 و یا 200 برگی باشد .

نکته مهم : در صورتی که شرکتی فعالیت خاصی هم در ول یک سال مالی نداشته باشد ، جهت اعلام عدم فعالیت خود به دارایی ، باید دفاتر پلمپ خود را به صورت سفید و خالی به حوزه دارایی کشور ارسال کنند .

احتمالاً سوال برخی افراد این است که چرا این دفاتر به نام “دفاتر پلمپ” شناخته می‌شوند؟ دلیل این نام‌گذاری به این باز می‌گردد که تمام صفحات این دفاتر در ادارات مالیات کشور و اداره ثبت، مورد تایید قرار گرفته و با مهر و پلاک آنها مهر شده و به عنوان دفاتر معتبر شرکت محسوب می‌شوند.

در صورت عدم اجرای عملیات پلمپ دفاتر توسط یک شرکت ، این امر منجر به علی الراس شدن شرکت خواهد شد. این اقدام به وجود هزینه‌های اضافی برای شرکت منجر می‌شود. بنابراین، حتی اگر شرکت فعالیت مالی خاصی نداشته باشد، ضروری است که دفاتر مربوطه را تکمیل و به موقع پلمپ نماید.

پلمپ دفاتر

انواع دفاتر پلمپ مالی

به طور کلی می توان دفاتر رسمی را به چهار دسته مختلف تقسیم کرد که عبارت است از :

  • دفاتر رسمی روزنامه
  • دفاتر رسمی کل
  • دفاتر رسمی دارایی
  • دفاتر رسمی کپیه

دفتر رسمی روزنامه چیست ؟

دفاتر روزنامه، یک نوع خاص از دفاتر پلمپ محسوب می‌شوند که باید به صورت روزانه تکمیل و پر شوند. به عبارت دیگر، بازرگانان یا مدیران شرکت‌ها پس از هر معامله یا تراکنش مالی موظف به یادداشت کردن جزئیات آن در دفتر روزنامه خود می‌باشند. این دفاتر به عنوان دم دستی‌ترین نوع از دفاتر پلمپ شناخته می‌شوند و ممکن است هر روز با آنها سروکار داشته باشیم. محتوای یادداشت‌های این دفاتر گسترده و متنوع بوده و شامل انواع مختلفی از مراودات تجاری است.

به طور مثال ، از جمله واردات و صادرات، داد و ستد اوراق تجاری، خرید و فروش، و سایر موارد مشابه باید با جزئیات کامل و تاریخ به شکل منظم در دفتر روزنامه ثبت گردند. در اولین فرصت، توصیه می‌شود که هر معامله فوراً پس از انجام آن، در دفتر روزنامه ثبت گردد. در صورتی که به دلایلی این اقدام ممکن نباشد، می‌توانید با تاخیری حداکثر تا چند روز بعد، جزئیات را وارد کنید. اما این تاخیر نباید از هفت روز بیشتر گردد.

دفتر رسمی کل چیست ؟

دفتر کل نیز به عنوان یک نوع دیگر از دفاتر پلمپ شناخته می‌شود و شباهت زیادی با دفتر روزنامه دارد. با این حال، در دفتر کل، ورود اطلاعات به صورت هفتگی انجام می‌پذیرد. اهمیت اساسی در اینجا این است که اطلاعات ثبت شده در دفتر کل و دفتر روزنامه با یکدیگر هماهنگ باشند. به همین دلیل، ممکن است مناسب باشد هر هفته دفتر روزنامه خود را باز کرده و از روی آن دفتر کل را نیز به‌روز کنید.

با توجه به حجم فعالیت تجاری خود، می‌توانید دفاتری با تعداد برگ بیشتر را سفارش دهید. دفاتر با ۵۰، ۱۰۰ و ۲۰۰ برگ، به منظور استفاده تاجران و شرکت‌های مختلف در دسترس قرار دارند. هنگام تکمیل اظهارنامه در دفاتر پلمپ، می‌توانید تعداد برگ‌های دفاتر را نیز مشخص نمایید.

انجام سریع خدمات  پلمپ دفاتر 1403 و 1402  با هزینه منطقی

کاربرد پلمپ دفاتر چیست ؟

ممکن است این سوال برای شما به وجود آمده باشد که اصولا چرا باید پلمپ دفاتر را انجام داد و چرا این فرآیند برای شرکت‌ها الزامی و اجباری است؟ همانطور که در تعاریف دفاتر پلمپ نیز به آن اشاره کردیم این دفاتر با هدف جلوگیری از حساب‌سازی، تقلب و هر گونه پنهان‌سازی فعالیت‌های شرکت و درآمدهای مالی و عدم پرداخت مالیات مربوط به آن است.

یکی از موضوعات بسیار مهمی که در حوزه دفاتر پلمپ وجود دارد کاربرد و اهمیت آن است. احتمالاً شما فکر می‌کنید که تنها کاربرد این دفاتر در حوزه تعیین مالیات و بررسی دقیق حساب و کتاب‌های هر شرکت و موسسه است. درست است که این موضوع یکی از مهمترین کاربردهای پلمپ دفاتر است اما پلمپ دفاتر کاربردهای دیگری هم دارد. از جمله آن می‌توان به دریافت کارت بازرگانی اشاره کرد. در واقع اگر شما پلمپ دفاتر خود را انجام نداده باشید نمی‌توانید در جهت دریافت کارت بازرگانی اقدام کنید. همانطور که می‌دانید کارت بازرگانی یکی از مدارک بسیار مهم برای انجام هر نوع فعالیت اقتصادی و تجاری بین المللی است. دیگر کاربرد دفاتر پلمپ برای اظهارنامه مالیاتی است در واقع برای انجام اظهارنامه مالیاتی شما باید حتماً پلمپ دفاتر تجاری را انجام داده باشید.

در واقع این دفاتر در تمامی دعاوی حقوقی قابلیت استناد و معرفی دارد. به همین دلیل تمامی این دفاتر باید به صورت سالیانه به اداره مالیات تحویل داده شود، حتی در صورتی که شرکت مورد نظر هیچ نوع فعالیت و در راستای آن درآمدی نداشته باشد. همچنین این موضوع را فراموش نکنید که بدون پلمپ دفاتر امکان دریافت کد اقتصادی وجود ندارد.

زمان اخذ دفاتر پلمپ

برای دریافت پلمپ دفاتر هر سال، باید در سال قبل از آن اقدام کنید . به عبارت دیگر، پیش از شروع سال مالی جدید، اقدام به دریافت پلمپ دفاتر نمود . به عنوان مثال، برای دریافت دفاتر پلمپ شده سال 1403 ، باید تا پایان اسفند سال 1402 اقدام شود، مگر اینکه تمامی صفحات دفاتر، پیش از پایان سال مالی، به اتمام برسند و نیاز به دفاتر جدید پیش آید؛ در چنین شرایطی ممکن است دفاتر جدید دریافت گردند.

مدارک دریافت پلمپ دفاتر

مدارک مورد نیاز جهت اخذ پلمپ دفاتر با توجه به نوع حقیقی یا حقوقی بودن آن تفاوت دارد .

مدارک مورد نیاز جهت اخذ پلمپ دفاتر اشخاص حقیقی

  • ارائه کپی کارت ملی متقاضی
  • ارائه کپی پروانه کسب و مجوز فعالیت

مدارک مورد نیاز جهت اخذ پلمپ دفاتر اشخاص حقوقی

  • کپی کارت ملی مدیر عامل
  • مهر شرکت
  • روزنامه تأسیس شرکت همراه با کپی
  • ارائه تغییرات در روزنامه رسمی در صورت وجود تغییرات

در صورتیکه وکیل این امور را برای اشخاص حقیقی و حقوقی انجام می‌دهد، ارائه وکالتنامه هم از سمت او، الزامی است.

موارد رد پلمپ دفاتر

ماده 20 تخلف از تکالیف مقرر در این آیین نامه در موارد زیر موجب رد دفاتر می باشد:

  1. در صورتی که دفاتر ارائه شده از پلمپ خارج شده و یا فاقد یک یا چند برگ باشد.
  2. عدم ثبت یک یا چند فعالیت مالی در دفاتر به شرط احراز.
  3. ثبت هزینه ها و درآمد و هر نوع اعمال و اقلام مالی غیر واقع در دفاتر به شرط احراز (توضیح آنکه ثبت هزینه هایی که وقوع آن محقق بوده اما به دلایل خاص قانونی از حیث مالیاتی قابل قبول نیست و برگشت داده می شود به منزله ثبت هزینه های غیر واقعی تلقی نمی شود)
  4. ثبت تمام یا قسمتی از یک فعالیت بین سطور
  5. نوشتن دفاتر با وسایلی که به سهولت قابل محو است (مانند مواد گرافیت) ممنوع است.
  6. تراشیدن، پاک کردن و محو کردن مندرجات دفاتر به منظور سوء استفاده (اگر در نوشتن مطالب دچار اشکال شدیم، با توجه به این که استفاده از لاک غلط گیر و هر گونه وسیله از این قبیل ممنوع است، تنها کاری که باید انجام دهیم این است که روی کلمه یا عدد اشتباه با خودکار قرمز یک خط بکشیم و با همان خودکار یا خودنویس اصلی درست آن را بنویسیم)
  7. تاخیر تحریر دفاتر روزنامه و مشاغل زاید بر حد مجاز مندرج در تبصره های 2 الی 4 ماده 13 و ماده 17 (یعنی بدون منظور سوء استفاده تا 15 روز و از تاریخ شروع فعالیت شرکت تازه تاسیس تا 30 روز) و تأخیر تحریر دفتر کل زاید بر حد مجاز مندرج در ماده 14 این آیین نامه (یعنی حداکثر تا پانزدهم ماه بعد).
  8. عدم ثبت عملیات شعبه یا شعب در دفاتر مرکزی طبق مقررات ماده 15 این آیین نامه
  9. در اجرای مقررات تبصره 3 ماده 13 این آیین نامه در مواردی که دفاتر مزبور به ادعای مودی از دسترس وی خارج شده باشد و غیر اختیاری بودن موضوع مورد تایید اداره امور مالیاتی ذیربط قرار نگیرد (مثلاً مودی ادعا کند دفاتر به سرقت رفته اما دادگاه رای خلاف آن را بدهد).
  10. عدم ارائه دستورالعمل های نحوه کار با نرم افزارهای مالی مورد استفاده و همچنین عدم تسلیم خلاصه عملیات موضوع ماده 17 این آیین نامه در مهلت مقرر در مورد اشخاصی که از سیستم های الکترونیکی استفاده می نمایند.
  11. عدم تطبیق مندرجات دفاتر قانونی یا دفتر مشاغل حسب مورد که به شرح ماده 17 این آیین نامه تهیه و تنظیم گردیده با اطلاعات موجود در سیستم های الکترونیکی، در مورد اشخاصی که از سیستم های الکترونیکی استفاده می نماید.
  12. جای سفید گذاشتن بیش از حد معمول در دفتر روزنامه و دفتر مشاغل به منظور سوء استفاده (چه دو خط و چه یک صفحه-دوستان توجه داشته باشند که در این میان باید در مورد صفحاتی که به هم چسبیده اند خیلی دقت کرد. از طرف دیگر هر بار که هنگام نوشتن دفاتر به منظور انجام کاری فرایند نوشتن قطع می شود، قبل از نوشتن مجدد بهتر است ابتدا صفحه قبل را مشاهده کنیم تا از صحت پر و خالی بودن آن مطمئن شویم. به طوری که منجز به ایجاد اشتباهات جبران ناپذیر نگردد. سفید ماندن پایین حساب های کل و پایان دفتر روزنامه یا پایان اسناد در صورتی که بخش سفید مانده با یک خط بسته شود، به اعتبار دفاتر خللی وارد نمی کند)
  13. عدم ارائه یک یا چند جلد از دفاتر امضاء پلمپ و ثبت شده نانویس(یعنی دفاتر پلمپ شده توجه کنید که این دفاتر نمی توانند در سال های آتی استفاده شوند و تا 10 سال بایستی آن ها را به همان صورت نگاهداری کرد)
  14. استفاده از دفاتر ثبت و پلمپ شده سال های قبل برخلاف ماده 3 این آیین نامه.
  15. بستانکار شدن حساب های نقدی و بانکی مگر این که حساب های بانکی با صورتحساب بانک مطابقت ننمایند و یا بستانکار شدن حساب های بانکی یا نقدی ناشی از تقدم و تاخر ثبت حساب ها باشد که در این صورت موجب رد دفتر نیست.
  16. در صورتی که ثابت شود اسناد ثبت شده در ماشین های الکترونیکی ظرف مهلت های مقرر در مواد 1413 و 17 آیین نامه (با در نظر گرفتن مقررات تبصره های ماده 13) قطعی نشده باشد. (یعنی بایستی در خصوص صدور ثبت با استفاده از ماشین های الکترونیکی مهلت مقرر برای صدور سند قطعی غیر قابل تغییر رعایت شود. به عبارت دیگر اسناد موقت مربوطه باید به اسناد دائم تبدیل شوند.). هر گونه اصلاحات مربوط به عملیات و رویدادهای مالی مربوط به قبل از قطعیت اسناد باید در همان سال از طریق ثبت های حسابداری اصلاح گردد.
  17. تهیه و تنظیم صورت های مالی بدون رعایت مقررات ماده 18 این آیین نامه برای اشخاص حقوقی و مشمولین بند الف ماده 96 قانون مالیات های مستقیم مصوب 27/11/1380
  18. اشتباه حساب حاصل از ثبت عملیات موسسه در صورتی که نسبت به اصلاح آن طبق مقررات تبصره ماده 11 این آیین نامه اقدام نشده باشد (یعنی اصلاح حساب در همان سال با استفاده از استانداردهای حسابداری و متکی بر ارائه مستندات کافی).
  19. در صورتی که مودیان مالیاتی حسب مورد از اوراق مخصوص ماده 169 قانون مالیات های مستقیم استفاده ننمایند.(طبق ماده 169 قانون مالیات های مستقیم وزارت امور اقتصادی و دارایی می تواند در صورتی که به منظور تسهیل در تشخیص درآمد مودیان مالیاتی کاربرد وسائل، روش ها، صورتحساب ها و فرم هایی را جهت نگاهداری حساب برای هر گروه از آنان ضروری تشخیص دهد، مراتب را تا آخر دی ماه هر سال در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار آگهی کند و مودیان از اول فروردین سال بعد مکلف به رعایت آن ها می باشند، عدم رعایت موارد مذکور در مورد مؤدیانی که مکلف به نگهداری دفاتر قانونی هستند موجب بی اعتباری دفاتر خواهد بود و در مورد سایر مودیان موجب تعلق جریمه ای معادل 20 درصد مالیات منبع می باشد.

تبصره – در صورتی که رعایت موارد مذکور در ماده فوق بنا به تشخیص هیئت حل اختلاف مالیاتی از عهده مودی خارج بوده، مشمول بی اعتباری دفاتر و جرایم مربوط حسب مورد نخواهد بود)
ماده 21: هیات سه نفری حسابرسان موضوع بند 3 ماده 97 قانون مالیات های مستقیم در مواردی که با توجه (استانداردهای حسابداری و درجه اهمیت ایرادات مطروحه از سوی اداره امور مالیاتی و رعایت واقعیت امر احراز نمایند که ایرادات مزبور به اعتبار خللی وارد نمی نماید، می توانند نظر خود را مبنی بر قبولی دفاتر و اسناد و مدارک اعلام نمایند).

پلمپ دفاتر قانونی

سایت پلمپ دفاتر قانونی

مرحله اول و گام حیاتی برای دریافت دفاتر قانونی تنها تکمیل و ارسال اظهارنامه در سامانه پلمپ دفاتر قانونی است. در این راستا، درخواست‌کننده باید آدرس وب‌سایت سامانه پلمپ دفاتر قانونی را در مرورگر خود وارد کرده و به تکمیل فرم ثبت‌نام در این سامانه بپردازد. با توجه به پیشرفت‌های حاصله در زیرساخت‌های فناوری اطلاعات و درگاه‌های الکترونیکی دولت، تقریباً تمام مراحل مورد نیاز برای پلمپ دفاتر از طریق این مسیر اجرا می‌شود. این روند با ورود فرد متقاضی به آدرس وب سایت www.irsherkat.ssaa.ir آغاز می‌شود. از این طریق، وارد صفحه‌ای خواهد شد که افراد حقیقی و حقوقی قادر به وارد کردن تمام اطلاعات هویتی و اقتصادی مورد نیاز خود هستند.

مراحل درخواست پلمپ دفاتر 1403

  • ابتدا به سایت سازمان ثبت اسناد و املاک قوه قضاییه اداره ثبت شرکتها پلمپ دفاتر مراجعه کرده و اظهارنامه الکترونیکی پلمپ را تکمیل کنید که اطلاعات متقاضی، اطلاعات شخصیت حقوقی، اطلاعات تکمیل کننده اظهارنامه، اطلاعات تمام اعضای هیئت مدیره با توجه به آخرین تغییرات شرکت، تکمیل اطلاعات سالی مالی و شناسه ملی را شامل می شود.
  • با وارد کردن تمام اطلاعات به گام بعدی رفته، در این مرحله تمام اطلاعات شخصیت حقوقی که درخواست پلمپ را دارد نمایش داده می شود و با تائید اطلاعات به گام بعدی می رویم. در نظر داشته باشید دفاتر پس از پلمپ به آدرس مشخص شده ارسال می شوند، بنابراین توجه کنید تا اطلاعات شما کاملاً صحیح باشد و در صورت مغایرت آدرس فعلی با آدرس ثبت شده لازم است تا به اداره ثبت مربوطه مراجعه کنید و مشکل را در اولین فرصت رفع نمایید.
  • با تائید اطلاعات به گام بعدی رفته و در این مرحله شماره پیگیری و وضعیت شرکت نمایش داده می شود و لازم است تمامی اطلاعات اعضای هیئت مدیره تکمیل و تائید شود، پس از آن پیامکی از سامانه پلمپ دفاتر (سامانه 201212) با مضمون پذیرش موقت اظهارنامه پلمپ دفاتر برای شما ارسال خواهد شد.
  • اطلاعات هیئت مدیره پس از ثبت بصورت آنلاین با اطلاعات موجود در سازمان ثبت احوال بررسی شده و در صورت وجود هر گونه مغایرت به شما اعلام خواهد شد.
  • پس از تائید اطلاعات به مرحله بعدی رفته و در این بخش تمام اطلاعات اعضای هیئت مدیره با توجه به آخرین تغییرات رسمی شرکت تکمیل می شود که این اطلاعات می تواند شامل وضعیت حق امضا، تاریخ آغاز سمت هیئت مدیره شخص و غیره باشد.
  • در گام بعدی نوع دفتر و تعداد برگ های آن را با توجه به فعالیت های شرکت و یا تجار انتخاب می کنید که در این مرحله نوع دفتر از نوع دفتر کل و سا روزنامه و تعداد برگ های آن نیز همانطور که پیش تر اشاره شد 50، 100 و 150 برگ می باشد.
  • با تائید نوع دفاتر گزینه ذخیره دفتر مورد تقاضا که در انتهای فرم موجود است را انتخاب و دفاتر انتخاب شده ثبت می شود و هزینه ها برای شما نمایش داده می شود و با پذیرش نهایی اطلاعات اصل اظهارنامه الکترونیکی پلمپ دفاتر ارائه شده و قابل دانلود می باشد.
  • با دانلود اظهارنامه و مهر و امضای آن همراه با مدارک درخواست شده به اداره پست تحویل داده می شود تا با توجه به درخواست ثبت شده در سامانه دفاتر پلمپ برای شما ارسال شود، در گام نهایی لازم است شماره پیگیری و تاریخ دقیق تحویل مدارک به پست را در سامانه درج کنید تا در نهایت مجوز پرداخت هزینه دفاتر برای شما صادر شود.

پیگیری دفاتر پلمپ

یکی دیگر از فعالیت‌هایی که باید ثبت اطلاعات مربوط به دفاتر قانونی پلمپ انجام دهید پیگیری آن است. در واقع بعد از ثبت اطلاعات مربوط به دریافت دفاتر پلمپ در سایت اداره ثبت شرکت‌ها، یک کد رهگیری به شما داده می‌شود.شما با استفاده از این کد رهگیری می‌توانید در صورتی که دفاتر برای شما ارسال نشوند از طریق آن پیگیری را انجام دهید. البته این موضوع را به یاد داشته باشید که کد رهگیری پلمپ دفاتر فقط برای سال جاری و سال قبل قابل دریافت خواهد بود.

درخواست پلمپ دفاتر 1402

همانطور که در توضیحات بالا به آن اشاره شد مهلت مربوط به پلمپ دفاتر هر سال برابر است با آخرین ماه سال قبل آن و در صورتی که پلمپ دفاتر آن سال را ارسال نکنید مشمول جریمه های مالیاتی می شوید . در حال حاضر شما باید درخواست پلمپ دفاتر سال 1402 خود را نهایت تا اسفند سال 1401 انجام داده باشید . در صورتی که این فرایند را انجام نداده اید ، بهتر است برای راهنمایی بیشتر و مشاوره دقیق تر با کارشناسان ثبت صدرا در ارتباط باشید .

مهلت پلمپ دفاتر 1402

بر طبق قانون تمامی افرادی که موظف به دریافت دفاتر قانونی هستند باید تا پایان اسفندماه سال قبل درخواست دریافت دفاتر قانونی پلمپ شده مربوطه را به اداره ثبت شرکت‌ها ارسال کنند. در واقع برای دریافت هر نوع دفاتر پلمپ شده برای هر سال باید از سال قبل آن اقدام به دریافت کرد. مثلا برای پلمپ دفاتر سال 1402 باید تا پایان اسفند ماه سال 1401 اقدام کرد. همچنین در صورتی که اقدام به تاسیس شرکت کردید تا یک ماه بعد از ثبت شرکت در اداره ثبت شرکت‌ها زمان دارید تا برای پلمپ دفاتر اقدام کنید. اگر شما قصد دارید پلمپ دفاتر سال 1402 را دریافت کنید باید اسفند سال 1401 اقدام به دریافت می کردید . شرکت‌های تازه تاسیس نیز بعد از ثبت شرکت باید در اولین اقدام در جهت اخذ دفاتر پلمپ فعالیت کنند.

پلمپ دفاتر سال‌های قبل

اصولا دفاتر پلمپ برای یک سال مالی هستند که باید تمامی حساب کتاب‌های مالی مربوط به آن سال را در این دفاتر درج کرد. در صورتی که شما دفتر سال‌های قبل را پلمپ نکرده باشید نمی‌توانید برای سال جدید نیز درخواست پلمپ دفاتر بکنید بلکه باید در ابتدا جریمه‌های مالیاتی مربوط به آن را انجام دهد و بعد از تمام شدن فرآیندهای اداری برای سال جدید درخواست دفاتر پلمپ بکند. برای اطلاعات بیشتر در این موضوع می توانید با کارشناسان ثبت صدرا در ارتباط باشید .

نیاز به دریافت پلمپ دفاتر قانونی 1403 خود دارید ؟

در این مقاله تلاش کردیم شما را با صفر تا صد فرآیند پلمپ دفاتر تجاری برای کسب و کار و تجارت آشنا کنیم. این موضوع را بدانید که ممکن است برای انجام این کار با چالش‌هایی رو به رو باشید اما در نهایت این فرآیند به نفع همه‌ی آحاد جامعه است. با ثبت این دفاتر اطلاعات و حاسب و کتاب‌های تمامی کسب و کارهای مهم به صورت قانونی و شفاف ثبت می‌شود و هیچ فرار مالیاتی و جرایم مربوط به آن اتفاق نخواهد افتاد.

اما در صورتی که نیاز دارید پلمپ دفاتر سال 1403 خودتان در کوتاه ترین زمان و با کمترین هزینه دریافت کنید کافیست با کارشناسان ثبت صدرا در ارتباط باشید تا فرایند دریافت پلمپ دفاتر خود را با خیالی راحت انجام دهید .

کلمات مرتبط با پلمپ دفاتر :

  • پیگیری پلمپ دفاتر
  • پلمپ دفاتر قانونی
  • نحوه پرداخت هزینه پلمپ دفاتر 1402
  • اظهارنامه ثبت دفاتر تجاری
  • سامانه ثبت شرکتها

سوالات متداول

مدت زمانی که می توان پلمپ دفاتر سال 1403 را دریافت کرد چقدر می باشد ؟
مهلت پلمپ دفاتر 1403 چه زمانی است ؟
به دنبال دریافت پلمپ دفاتر فوری و سریع می باشد .
آدرس سامانه irsherkat.ssaa.ir پلمپ دفاتر چیست ؟
4.8/5 - (13 امتیاز)
برای دریافت مشاوره با ما در تماس باشید
شما می توانید برای دریافت مشاوره انواع خدمات ثبتی با کارشناسان ثبت صدرا در ارتباط باشید و با دریافت مشاوره ، بهترین مسیر تجربه ثبتی را دریافت نمایید. ما به شما این قول را می دهیم که در کوتاه ترین زمان و با کمترین هزینه و بالاترین کیفیت خدمات شما را انجام دهیم .
09127773762

سوال از شما پاسخ از ما

  • avatar شیما جهانبخش
    1401-08-10

    اگر به هر دلیلی شرکت دفاتر پلمپ خودش را ارسال نکرده باشه ، امکان درخواست مجدد براش فراهم هست ؟

    • avatar ثبت صدرا
      1401-08-12

      اگر منظور شما پلمپ دفاتر سال 1400 می باشد ، در حالت کلی چنین امکانی براش وجود ندارد و شما باید دفاتر پلمپ همین سال مالی که داخلش قرار دارید را ارسال کنید اما برای راهنمایی بیشتر لطفا با ثبت صدرا در ارتباط باشید .

  • avatar مهدی محمدی
    1401-09-18

    من برای شرکت تا کی می تونم پلمپ دفاتر 1402 را ارسال کنم و هزینه صورت هست ؟

    • avatar ثبت صدرا
      1401-09-20

      سلام . همانطور که توضیح داده شد ، شما تا پایان سال 1401 می توانید اقدام به اخذ پلمپ دفاتر 1402 خود کنید ، اما بهتر است از همین حالا به فکر پلمپ دفاتر خود باشید چون آخر سر ممکن است به ترافیک سازمانی و خدماتی برخورد کنید .

  • avatar سیما رمضانی
    1401-10-18

    سلام . زمانی که شرکتمان را ثبت کرده ایم ، تا چه زمانی وقت داریم که پلمپ دفاتر آن را ارسال کنیم ؟

    • avatar ثبت صدرا
      1401-10-22

      سلام . تا آخر سال مالی خود امکان ارسال پلمپ دفاتر وجود دارد .

  • avatar حمیدرضا موسوی راد
    1401-11-23

    سلام . ثبت شرکت ما را شما انجام داده اید . امکانش هست که با توجه به مدارکی که دارید پلمپ دفاتر ما را هم انجام دهید ؟

    • avatar ثبت صدرا
      1401-11-23

      سلام جناب موسوی راد . مشکلی نداره . فقط با شماره تلفن های شرکت تماس بگیرید تا در کوتاه ترین زمان پلمپ دفاتر شما انجام شود .

  • avatar مرجان محتشم
    1401-12-05

    شرکت ما یک سال فعالیت نداشته آیا باید براش باز هم پلمپ دفاتر 1402 را دریافت کنیم ؟

    • avatar ثبت صدرا
      1401-12-06

      بله . شما باید تا پایان سال نسبت به ارسال پلمپ دفاتر خود اقدام کنید و در صورتی که فعالیتی نداشته اید دفاتر را سفید به اداره مالیات ارسال کنید .

  • avatar علیرضا مهدوی
    1401-12-07

    سلام . هزینه پلمپ دفاتر 1402 چقدر هست ؟

  • avatar بابک عظیمی
    1402-09-22

    سلام نحوه و مراحل ثبت اینترنتی پذیرش اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی به چه صورت می باشد؟

    • avatar کارشناس ثبت صدرا
      1402-09-26

      سلام نحوه و مراحل ثبت اینترنتی پذیرش اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی از طریق ورود به سایت اداره ثبت شرکت ها و ثبت اینترنتی پذیرش اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی قابل انجام می باشد